Az idei év egyik fontos konyhai trendjét, a mesterséges intelligencia (AI) adta lehetőségeket is bemutatják az idei Konyhakiállításon, amelyet február 28. és március 2. között rendeznek meg a Papp László Budapest Sportarénában.
Az AI adta lehetőségek már nem csak a lejárati időket is nyomon követő, vagy bevásárlási listát készítő okos hűtőkben jelennek meg, hiszen a legújabb modellek már alkalmasak arra is, hogy a tulajdonos ízlése, étkezési szokásai, vagy diétás igényei alapján receptjavaslatokat készítsenek, a konyhai asszisztens főzés közben diktálják a receptet, vagy segítenek az optimális sütési hőmérséklet és idő beállításában.
Az okos világítási rendszerek automatikusan állítják be a fényerőt és a színárnyalatokat, a főzéshez például erősebbet, a beszélgetésekhez pedig intimebb fényt biztosítsanak. Ezen felül az AI képes optimalizálni a háztartási gépek energiafelhasználását is, de segít felismerni, hogy melyik eszköz fogyaszt túl sok energiát, és javaslatokat tesz a hatékonyabb használatra.
Lesz nagyszinpad is, kismillió celebritással
Az okoseszközök mellett a kiállításon számos belsőépítészeti trend is bemutatkozik. Ilyen többek közt a japán és a minimalista skandináv dizájn találkozásából született japandi stílus is, amelyre a természetes anyagok, a nyitott polcok és a fogantyú nélküli bútorok a jellemzők.
A nagyszínpadon neves séfek és gasztrobloggerek tartanak bemutatókat, és betekintést nyújtanak az aktuális kulináris irányzatokba. Gianni Annoni főzőbemutatójával minden nap találkozhat a közönség, a roma konyhát Gáspár Bea, az 1980-as évek sütemény klasszikusait Bernáth József mutatja be. Ambrus Éva egészséges ételeket, Pintér Mónika mentes ételeket főz, míg Hargitai-Kovács Andrea és Tápai Szabina bemutatóján a tudatos táplálkozás alaplépéseit ismerhetik meg az érdeklődők.
A szezonális és fenntartható alapanyagokról Kiss Lia és Beh Mariann bemutatóján lehet többet megtudni, de késtechnikai tanfolyamra is várják minden nap az érdeklődőket. A Konyhakiállításon egész napos ingyenes konyhatervezési tanácsadás is lesz, amelyre javasolt előre regisztrálni.
English summary The Kitchen Exhibition, held at the Papp László Budapest Sportaréna from February 28th to March 2nd, showcases the latest kitchen trends, with a strong emphasis on artificial intelligence. AI is revolutionizing kitchens, going beyond smart refrigerators that track expiration dates. New models offer recipe suggestions based on personal preferences, dietary needs, and even assist with cooking by dictating recipes and optimizing cooking temperatures. Smart lighting systems adjust brightness and color tones automatically, while AI also optimizes energy consumption of household appliances. The exhibition also features interior design trends, such as the Japandi style, which blends Japanese and Scandinavian minimalism. Renowned chefs and food bloggers will hold demonstrations, offering insights into current culinary trends. Visitors can also participate in workshops on seasonal and sustainable ingredients, knife skills, and receive free kitchen design consultations. |